Tervetuloa hallitsemaan!

Ajankohtaista suomalaisesta partiosta ja sen ytimestä, partiokasvatuksesta.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Tukevasta aikuisesta tuetuksi aikuiseksi

Aikuisen tukemista, mallia ensihoito. Partiossa samalla tasolla? Vasta kun onnettomuus on sattunut niin tulee tukea?


Kuulkaa Sanaa Ohjelmauudistuksesta! Taas!
Aikuisen tuen mantra on yksi parhaiten itsensä läpi lyöneitä ohjelmauudistuksen merkittäviä muutoksia. Jokaiselle ikäkaudelle partiomenetelmän kautta taattu riittävä vanhemman partiolaisen tuki on loistava mahdollisuus vaikuttaa partiotoiminnan laatuun kaikilla tasoilla. On merkittävää sisäistää myös se, että partiomenetelmän aikuisesta tuesta puhuttaessa ei tuijoteta 22. ikävuoden rajaa tiukasti. Aikuisen tuen toteutuminen on ennen kaikkea tilanteesta riippuva. Yksittäisen sudenpennun kannalta samoajan johtamassa leikissä toteutuu varsin riittävä aikuinen tuki. Toisaalta vaeltajalle ei voi toinen vaeltaja toimia aikuisena tukena.


Ikävät uutiset ovat, että aikuinen tuki toteutuu kovin surkeasti tällä hetkellä. Mutu-tuntumalta sanoisin että samoajaikäkaudesta ylöspäin aina sinne olen mennyt kotiin -vaiheeseen asti aikuinen tuki epäonnistuu. Ja kyllä, esitän tässä ja nyt että myös aikuisille voi, ja on jopa suotavaa soveltaa partiomenetelmää kaikessa toiminnassa. Partiomenetelmä on se mikä tekee partiosta partion, eikä vain epämääräistä huivikaulaisten ihmisten keekoilua enemmän tai vähemmän luontoympäristössä.


Mistä sitten aikuiseen tukeen saataisiin laatua? Sudenpentujen, seikkailijoiden ja tarpojien osalta ongelma tuntuu olevan pienempi. Roolijako aikuisen ja lapsen/nuoren välillä on selkeä ja partiossa opittavat taidot ovat hyvin käytännönläheisiä, selkeästi rajattavissa tai syntyvät partiomenetelmän toteutumisen kautta kuin itsestään. Ongelmia nähdäkseni ilmenee lähinnä aikuisen ottaessa liian suurta roolia asioiden onnistumisen takaamiseksi, pitäähän partiossa saada epäonnistua: "Partiossa puuron kuuluukin palaa pohjaan."
 


Yksinäistä on. Yksi näistä on. Aikuinen.
Samoajaikäkaudessa, jossa yksilöiden persoonat alkavat löytämään muotoaan ja aikuisen tuen pitäisi kyetä muuntumaan myös yksilöllisemmäksi, alkaa ongelmat. Aikuisen tehtävät muuttuvat haastavammaksi sellaisella osa-alueella johon koulutusjärjestelmällä ei ole antaa tarpeeksi eväitä. Valitettavasti suurin aukko koulutusjärjestelmästä löytyy partio-ohjelman, tai mieluummin käyttäisin sanaa partiokasvatuksen kohdalta. Aikuinen jää kovin yksin. Ja se yksin jääminen synnyttää tarpeen ryhtyä systemaattisesti hallinnoimaan aikuisresursseja.

Eräs tapa lähtestyä tätä ongelmaa on perehtyä WOSMin tuottamiin materiaaleihin, jota olenkin kätevänä ja oppimishaluisena partiojohtajana tehnyt. WOSMin World Adult Resources Handbook (2005) antaa varsin kattavan katsauksen aikuisiin partiossa. Sieltä löytyy myös seuraava kuvio aikuisen "polusta" partiopestissä:



Suomen Partiolaisten aikuisresurssitoiminnanalan (nimikilpailu edelleen auki) ydintehtävä on yo. kuvion "Activities" -kohdan jouheva, tehokas ja pitkäkestoinen toteutuminen jokaisen partioaikuisen kohdalla. Tämä on toiminnanalan tarkoitus. Luomalla tehokkaan hallinnollisen rakenteen aikuisresursseille, mahdollistetaan aikuisen onnistuminen pestissään sekä luodaan partiosta myös aikuisille innostavaa, osallistavaa ja voimauttavaa. Partiobrändipullon mukaisesti. Hik!

Seuraavissa blogikirjoituksissa syvennyn aiemmin esittämäni kuvan vasemman laidan nelijakoon: Rekrytointi, koulutus ja tuki, henkilökohtainen kehitys ja aikuisresurssien hallinnointi. Hahmottelen miltä Suomen Partiolaisten aikuistoiminnanala voisi näyttää ja mitä tehtäviä sillä on. Stay tuned!

2 kommenttia:

  1. Tervehdys, Viltsu. Tiedätkö, mistä tuon opuksen saisi itselleen? Kysyy Uudenmaan partiopiirin aikuisryhmän johtaja, jonka tehtävänä on luotsata ryhmänsä kanssa uusia aikuisia partioon. Tavoitteena ( henkilökohtaisena ja ryhmän) on tehdä mallista ja toimintatavasta valtakunnallinen!

    Marja-Leena Räsänen-Ala-Aho

    VastaaPoista
  2. Moi!

    Partioasemalta pitäisi löytyä. Helpompi tapa on suunnata linkkaamaani osoitteeseen http://scout.org/en/information_events/library/managing_adults/world_adult_resources_handbook ja sieltä löytyy linkit .pdf:iin jotka ovat jaoteltuina otsikoittain.

    Tehtävänne kuulostaa mielenkiintoiselta! Rekrytointi on mun seuraavan blogin aihe, joten toivottavasti palaat keskustelemaan! Tarkoituksenani on ottaa yhteyttä piireihin syksyn aikana ja mikäli minut valitaan niin piirien aikuisuuden parissa toimivat ryhmät (sis. koulutusryhmät) tulevat olemaan merkittävässä roolissa siirtymäprosessissa.

    VastaaPoista