Töttöröö, torvi soi ja lähdettiin sotaan! Peitsi ojossa manifestoin edellisellä kerralla pyhän partiokasvatuksen nimessä kaikkia lohigärmeksiä vastaan, kunnes Pohken (partio-ohjelman kehittämistoimikunta) väestöstä tuli ystävällinen huomautus, että herra ritari kiiltävässä haarniskassaan ei maininnut blogissaan mitään partiokasvatukseen liittyen. Totta. Hitto. Pelkkää organisatorista ja toiminnanohjauksellista sananhelinää. Otetaanpa siis uusi yritys, näin viikonlopun valintatilaisuuden alla.
En ole mikään kasvattaja. En omista, eikun mikä se verbi on... no, minulla ei ole lapsia. En myöskään ole ammattipedagogi, kasvatustieteilijä tai mitä näitä on. Olen ihan tylsäntyypillisen partiojohtajuusputken sudenpennusta lippukunnanjohtajaksi läpikäynyt partiokasvattaja. Olen kuitenkin (toivottavasti) astumassa tehtävään, jossa minulta edellytetään jonkinlaista näkemystä kasvatusasioista, joten niitä teille tarjoan. Käyn läpi jokaisen yleisen kasvatustavoitteen, pyrkien kuvaamaan mitä partio voisi tarjota nykyisille lapsille ja nuorille, tulevaisuuden maailman supersankareille. Näkemykset ovat subjektiivisia ja perustelluin kommentein muutettavissa. "These are my principles, and if you don't like them.. well, I have others." -Groucho Marx
Suhde itseen
• Elämänhallinta
Nuoret on fiksuja, kaikkivoipia ja valitettavan usein siinä luulossa että täällä ollaan ikuisesti huinimassa. Partio antaa eväitä elämänhallintaan lyömällä päähän ajankäytön pohdinnalla, asioiden asettamisella tärkeysjärjestykseen mielellään arvoihin peilaten ja osoittamalla ihmiselämällä olevan muitakin määrääviä tekijöitä kuin kädessä tikittävä kello tai takataskussa tuntuva lompakko. Epäsuorasti partio saattaa pakko-opettaa elämänhallintaa, kun partiohulvattomuuksista täyttyvän kalenterin tyhjistä koloista olisi löydettävä aikaa vaikkapa siivoamiselle, pyykinpesulle, tiskaamiselle, työnteolle...
• Terveiden elintapojen edistäminen
Käyn kaupassa 1-2 kertaa viikossa ja noin joka toinen kerta voivottelen päässäni sitä eineksen, valmisruoan, rasva-hiilari-kombojen ja makeiden juomien kavalkadia joka kassalla ympäröi omaa "Seuraaava asiakas"-barrikadein suojeltua täysjyvähedelmävihanneslinnakettani. Tämän edistäminen lähtee ihan perusasioista, ruonalaiton opettaminen lapsille perusraaka-aineista. Ei tuoda kolmea pussia karkkia retkelle. Jotain missä voitaisiin tehdä enemmänkin on tuoda esiin riittävän unen merkitystä ihan mainitsemalla siitä (jokainen partiolainen saa ennemmin tai myöhemmin itse huomata kuinka unenpuute vaikuttaa häneen) sekä liikunnan merkityksen korostaminen. Mitä jos tehtäisiin partiosta se paikka, jossa voi harrastaa liikuntaa ihan sen liikunnan ilon vuoksi. Ettei tarvitsisi menestyä? Sellaiset harrastukset on harvassa yli 12-vuotiaille.
• Luovuus ja kekseliäisyys
En osaa. Pääsen kokeilemaan. En osaa. Kokeilen silti. En osaa. Tulipa siitä ruma. En osaa. Mutta eiköhän me jotain keksitä. En osaa. Entä sitten? Partiossa tehdään, kokeillaan ja koetaan niin paljon, niin monipuolisesti, että unohdamme itsekin kuinka monipuolinen harrastus onkaan kyseessä. Jos lippukunnan aikuisilla vaan riittää intoa sysätä haasteita partiokasvateilleen, he kyllä kokeilevat, luovat ja keksivät!
• Toimeen tarttuminen
Kysy keneltä vaan partiolaisten parissa toimineelta EVP:ltä. Tämä me osataan. Lieneekö se sitten juuri siinä, että uusia haasteita on heitetty vastaan jatkuvalla syötöllä ja niistä on aina selvitty edes jotenkin päin voittajana? Joka tapauksessa partiolaiselle ei tee pahaa ottaa nk. hommaa haltuun.
• Käsitys oikeasta ja väärästä
Partiossa ei puhuta etiikasta tai moraalista. Ja hyvä niin. Arkielämän valinnat opettavat paremmin kuin paraskaan filosofian maisteri. Globalisaation myötä meille virtaa solkenaan valintoja joita tehdä, joistakin tiedämme enemmän, joistakin vähemmän. Partio auttaa lapsia ja nuoria katsomaan fyysisen esineen tai edessä näkyvän asian taakse. Tämä kumpuaa läheisestä luontosuhteestamme, jokainen partiolainen tietää ja oppii että niinkin yksinkertainen asia kuin vesi on joskus kannettava mukana. Tai ruoka ei vain ilmesty pöytään. Tämä auttaa hahmottamaan myöhemmin sitä, mitä se edessämme näkemä asia oikein onkaan.
• Oman maailmankatsomuksen muodostaminen
Mikä olisikaan parempi tapa löytää maailmankatsomus kuin auttaa yksilöä tunnistamaan omat arvonsa ja luoda samalla pelikenttä, jossa niitä pääsee toteuttamaan? Partiossa se onnistuu! Tässä korostuu myös partion kyky luoda omien polkujensa kulkijoita. Partion tarjoaa käyttöön kysymyksen: "Miksi?", joka on varsin käyttökelpoinen polun haarautessa tai jonkun pyytäessä lähtemään suuntaan joka ei vaan jotenkin tunnu oikealta. Partiossa oppii myös sellaisen tärkeän taidon, että ainoastaan peilistä löytyy se henkilö joka voi määrätä, mutta on myös yksin vastuussa tuolla elämän polulla otetuista askeleista.
• Oman jumalasuhteen etsiminen
Partion perusti kristitty herrasmies, joka nimesi yhdeksi partiolaisen velvollisuudeksi velvollisuuden jumalaa kohtaan. Silti jotenkin mystisesti tästä kehkeytyi sadan vuoden kuluessa maailman suurin nuorisojärjestö, jossa on edustajia uskontokuntaan katsomatta. Partiolla on kyky katsoa symbolien ja kulttuurien taakse, löytää sieltä takaa se samanlainen ihminen, jolla on samanlainen arvopohja. Sieltä löytyy se teidän, ja meidän, jumala. Jokaisesta ihmisestä omanlaisensa, mutta kuitenkin kaikissa niin samanlainen.
Suhde toisiin ihmisiin
• Ihmisyyden näkeminen arvokkaana
OECD-maista nopeiten eriarvoistuvassa maassa partio pystyy tarjoamaan sitä, missä koko muu yhteiskunta näyttää suuntaavan eri suuntaan. Meillä ei ole kokoomusta äänestävää isää tai yksinhuoltajaäitiä, ei hyvästä yliopistosta ennätysajassa valmistunutta veljeä tai sitä joka suvun kauhuksi kävi vain ammattikoulun. Meidän isosiskot eivät ole masentuneita tai viiltele itseään, eikä kukaan meistä pelkää kouluun menemistä koska meitä kiusataan vaatteidemme vuoksi. Meillä on partiolaisia. Kaikki erilaisia, mutta kaikki partiolaisia. Tämän kun toteutamme, on enää hyvin lyhyt askel nähdä ihmiset ihmisinä, ja siksi arvokkaina.
• Erilaisuuden näkeminen rikkautena
Viittaan nyt edelliseen kohtaan. Erilaisuudet. Eihän me mistään muusta puhutakaan kuin erilaisuudesta. Partion toivoisi, ja se tarjoaakin, turvasataman median, koulun, kulttuurin, koko yhteiskunnan erilaisuuspommitukselta. Kaikki olemme samanlaisia ressukoita täällä jossain universumin laidalla. Partion vahvuutena näen sen kyvyn tuottaa ärsykkeitä jotka pakottavat yksilöitä madaltamaan suojamuureja eli niitä rooleja joita olemme tottuneet pitämään yllä. Toinen jalka suossa polvea myöten on paha näyttää muulta kuin siltä autenttiselta itseltään, se tuo toiset ihmiset lähemmäs kun he huomaavat suossa seisojan olevan ihan yhtä pieni ja raukka, tunteidensa ja pelkojensa vietävänä, kuin he itse. Silloin unohdamme erilaisuuden, ja vasta kohdatessamme toisemme yhteisellä tasolla, ihmisinä, näemme erilaisuutemme rikkautena. (Jos koet huumorintajusi kestävän yhden kaikkien aikojen parhaan stand-up koomikon George Carlinin tästä aiheesta hyvin kertovaa pätkää, ole hyvä.)
• Kyky asettua toisen asemaan
Aasinsillasta aasinsiltaan. Äsken oltiin kiinni suossa ja sillä tavoin muut näkivät heikkoudessa ja avuttomuudessamme jotain todella tuttua. Partio auttaa täten, ja myös esimerkiksi kansainvälisyyskasvatuksen kautta luomaan "sosiologista mielikuvitusta", jonka avulla voimme edes etäisesti kyetä kuvittelemaan astuvamme jonkun muun kenkiin. Kv-kasvatuksessa leikimme olevamme vaikkapa intiaaneja tai afrikkalaisia, preerialla tai viidakossa. Joskus siis leikkien, mutta myöhemmin vakavin mielin osaamme asettua toisen asemaan. Jokin päivä ehkä jopa tuntemaan mitä hän tuntee. Tähän partio valmentaa luomalla aitoa face-to-face -vuorovaikutusta.
• Yhteisvastuullisuus
Partiomenetelmästä löytyy vartiojärjestelmä, joka on määritellään näin: "Partiossa toimitaan vertaisryhmissä, joissa päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta. Näissä pienryhmissä lapsi ja nuori kasvaa toimimaan ryhmän jäsenenä." Päätetään yhdessä - jaetaan vastuuta, ollaan yhdessä vastuussa.. Sieltä se kumpuaa. Ja partiomenetelmää VOI ja SAA, ehkä jopa pitää käyttää kaikessa partiotoiminnassa. Myös aikuisille hallinto- ja paperipartiolaisille voisi tehdä hyvää ottaa elementtejä siitä käyttöön. Turhaan me ajattelemme että menetelmä on vain lapsille, se on myös tapa tuoda partion tavoitteita ja arvopohjaa käytännön toimintaan. Nämä kaksi asiaa pitäisi olla partioaikuisellakin selkeänä mielessä: Omat tavoitteet, omat arvot.
• Reiluus ja suoraselkäisyys, ”oikeamielisyys”
Partio luo niin paljon tilanteita joista selviäminen riippuu vieressä olevasta ihmisestä ja ympäröivästä ryhmästä. Tällainen voi olla kovin vierasta tämän päivän maailmassa, jossa jokainen selviää ensisijaisesti itse ja sen jälkeen apuun huudetaan yhteiskuntaan. Vähän kärjistäen. Partio kuitenkin osoittaa sen, että muut ympärillä ovat meille arvokkaita ja he ovat ja pysyvät siinä kun kohtelemme heitä reilusti, toimimme suoraselkäisesti ja oikeamielisesti. Partio antaa myös mahdollisuuksia valintojen tekemiseen, ja niiden kautta jalostuu lapsesta/nuoresta hyvää haluava aikuinen, kunhan päätösten seuraukset tuodaan näkyville ja lapsi/nuori opetetaan ottamaan vastuu päätöksistään.
• Omien tunteiden ja mielipiteiden ilmaiseminen tilanteeseen sopivalla tavalla
Tähän voisi vetäistä jokaisen ohjelma.partio.fi:stä löytyvän aktiviteetin josta löytyy sana "keskustelemme". Ja niitä on muuten paljon. Tosiasiassa omista tunteista ja mielipiteistä ilmaisu opitaan partiossa ihmistenvälisessä kommunikaatiossa, yksittäiset aktiviteetit ovat vain väline tämän saavuttamiseen.
Suhde yhteiskuntaan
• Kyky toimia ryhmässä ja ryhmää laajemmassa organisaatiossa
Viittaan aiempaan "Yhteisvastuullisuus" -tavoitteeseen sekä partiomenetelmään. Tämä on luonnollinen ja korostettu tapa toimia partiossa, sen myötä opitaan ryhmätaidot. Partio sisältää kuitenkin paljon ryhmää laajempia elimiä, joista myös saadaan nousujohteisesti kokemuksia. Partiokasvatuksen vahvuus on siinä, että se pystyy loistavasti simuloimaan "oikean elämän" tilanteita, luomalla turvallisen ympäristön harjoitella elämässä tarvittavia taitoja. Ryhmässä ja sitä laajemmassa organisaatiossa toimiminen on juuri tätä. Ehkä juuri tämän vuoksi partioliike on liike. Jos meillä olisi vain jähmeitä organisaatioita, emme koskaan voisi oppia elämää varten vaan partiosta tulisi itse tarkoitus. Kysynkin: Mitä varten partio on olemassa? Itseään, vai muuta elämää?
• Kyky ja halu osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen
Yhteisesti kannettu vastuu (jälleen viittaus ylempään) ja vartiojärjestelmä luo alusta alkaen selkeän kuvan siitä, että asioiden hoitaminen yhdessä on järkevä tapa toimia. Tähän järkevään tapaan pääsee vaikuttamaan vain osallistumalla. Partiossa meidän on vielä lisättävä avoimuutta ja vaikutusmahdollisuuksia, jotta voimme tehokkaammin antaa lapsille ja nuorille kyvyn sekä halun vaikuttaa vieläkin suurempiin asioihin. Mun mielestä partioliike ei voi levätä, ennenkuin jokaisella partiolaisella on halu luoda tätä maailmaa paremmaksi paikaksi. Kykyä kyllä löytyy.
• Oman ja muiden kulttuurien arvostus
Meitä on reilu 40 miljoonaa partiolaista ympäri maailmaa. Kansainvälisyyskasvatusta, suurleireillä vierailevia ulkomaalaisia, ihmisyyden korostamista kulttuurien sekä ulkoisen erilaisuuden fasadin takana. Partio-ohjelmasta löytyy kruununjalokivenä vaeltajien ulkomaa-projekti. Työkaluja siis on, mutta meillä pitää olla myös työhalu. On niin helppoa jäädä istumaan omalle koivusta veistellylle puupallille tuijottelemaan pohjantähteä. Se vaatii todellakin työtä ja omalta mukavuusalueelta ulos astumista, että opimme ymmärtämään muita kulttuureja. Kanssakäymistä ja kohtaamista, epävarmuuden tunteen sietämistä ja toistemme löytämistä. Partio auttaa suunnattomasti muiden ihmisten kohtaamisessa, onhan meillä jo valmiina yhteisesti jaetut arvot. Silloin lähestyminen on turvallisempaa. Se kangasriepu kaulan ympärillä saa aikaan ihmeitä.
• Kyky ymmärtää itsensä osaksi paikallista, kansallista ja kansainvälistä yhteisöä
Ilmeisesti runosuonen pulppuaminen alkaa ehtyä, sillä jälleen tulee viittausta aiempaan. Luomalla kohtaamisia ihmisten välille, he vääjäämättä ymmärtävät myös oman sijoittumisensa niin omassa ryhmässä, kuin suuremmassakin, lopulta koko ihmiskunnassa. Partio laajentaa myös maailmankuvaa, tuomalla "maailman lähelle". Tämän toteutumisessa kaivataan myös sitä "sosiologista mielikuvitusta", josta myöskin aiemmin mainitsin.
• Sitoutumisen ja vastuun merkityksen ymmärtäminen
Henkilökohtaisen sitoutumisen ja vastuun merkitys alkaa nousujohteisesti siitä, että tullaan partiokokouksiin. Ollaan ajoissa. Huivi on kaulassa. Hyppy toiseen päähän partio-ohjelmaa. Otetaan vastuuta, sitoudutaan pesteihin, hoidetaan sovitut tehtävät. Ensi kerralla kun joku voivottelee miten vaikeaa vaeltajia on sitouttaa toimintaan, mene ja kysy: Oliko sillä huivi kaulassa joka sudarikokouksessa?
Suhde ympäristöön
• Positiivinen, emotionaalinen ja suora luontosuhde
Partio vie metsään, suolle, järvelle, jänkhälle, ulapalle ja merelle. Vettä sataa, aurinko porottaa, on kylmä, on kuuma, ei pääse sisälle lämmittelemään, juomavesi on loppumassa, myrsky on nousemassa ja matkaa satamaan on vielä 10 mailia.. Sitä ollaan ihan luonnon armoilla! Tämän suorempaa, emotionaalisempaa ja positiivisempaa luontosuhdetta ei voi syntyä. Olemme täysin tämän planeetan armoilla. Kannattaa varoa ja rakastaa sitä.
• Kyky liikkua ja toimia suomalaisessa luonnossa (metsässä, merellä, tuntureissa)
Tätähän partio parhaimmillaan on. Kysmys lienee, onko meillä vielä halukkuutta mennä sinne? Pelaan tässä vaiheessa B-P-kortin: Partio ei ole kerho eikä pyhäkoulu, vaan metsien koulu. Lapsi ja nuori löytää kyllä sisältään sen esi-isänsä ja -äitinsä, joka asui luonnon kanssa symbioosissa. Paatuneinkin cityläinen löytää yhteneväisyyden, suoranaisen kaipuun luontoon, kun vain luodaan mahdollisuuksia. Partio luo niitä mahdollisuuksia. Ja mahdollisuudet kääntyvät konkreettisten taitojen oppimisen avulla elämyksiksi.
• Luonnonsuojelun tarpeen tiedostaminen ja omat mahdollisuudet sen edistämisessä
On kyse sitten metsään jätettävistä roskista tai oppi siitä miten se sinne jätettävä kertakäyttölusikka on syntynyt, on partion keskeinen anti luonnonsuojelulle sen ymmärtäminen, että teoilla on seurauksensa.
• Vastuu elinympäristöstä
Ihmiselämän suurin laina ei suinkaan ole asuntolaina. Se on tämä paikka, jonka rakennamme väliaikaisesti itsemme näköiseksi, muokkaamme siitä miellyttävän, kokeilemme sen rajoja ja sitten, ennen kuin arvasimmekaan, se kaikki otetaan meiltä pois. Se oli vain lainassa jälkipolvilta. Me emme ole täällä kovin kauaa, mutta sen verran olemme velkaa jälkeläisillemme, että emme voi elää täällä miten tahansa. Partiossa pienetkin teot auttavat meitä luomaan parempaa jälkeä elinympäristöömme, kantamaan vastuuta siitä millaisen paikan jätämme jälkeemme.
• Luonnon kunnioittaminen
Viittaan luontosuhteeseen. Kunnioittaminen, olkoon se vähän pelonsekaistakin, on tarpeen. Me olemme elossa vain ja ainoastaan 8 minuutin matkan päässä olevan valon ja lämmön lähteen auringon ja jalkojemme alla olevan Äiti Maan ansiosta. Partio konkretisoi tätä suhdetta.
Noh, miltä kuulosti? Jos kuulosti pahalta, niin onneksi hätä ei ole tämän näköinen! Suomen partiolaiset onneksi uutisoi eilen kasvatuspäällikön rekrytoinnista. On oikein tohtorismies kasvatustieteestä!
Tervetuloa hallitsemaan!
Ajankohtaista suomalaisesta partiosta ja sen ytimestä, partiokasvatuksesta.
perjantai 23. marraskuuta 2012
sunnuntai 4. marraskuuta 2012
Partiokasvatuksellinen manifesti
Nyt kun olen
virallisesti ilmoittanut olevani ehdolla vain Suomen partiolaisten hallituksen
ohjelmatoiminnanalasta vastaavaksi jäseneksi, on aika laittaa
partiokasvatuksellinen patarumpu soimaan ja kertoa omia mielipiteitäni tästä
toiminnanalasta. Nämä ovat asiat niin kuin minä ne tällä hetkellä näen, mutta
älkää hetkeäkään luulko, etten tarpeeksi hyvillä perusteluilla olisi valmis
niistä joustamaan. Vinkiksi hyvälle perustelulle voin antaa alkusanat:
"Lasten ja nuorten kasvun kannalta olisi parempi, että..."
1.
Partiotoiminnan keskiössä on oltava vain ja ainoastaan lasten ja nuorten kasvu
kohti partion päämäärää.
Tämänhän
pitäisi olla selviö, eikö? Miksi me emme sitten rakenna kaikkea toimintaamme
tämän periaatteen ympärille? Mikäli minut valitaan Suomen Partiolaisten
hallitukseen, tulen kaikin käytettävissä olevin keinoin levittämään
partiokasvatuksen pitkät ja tarttuvat lonkerot jokaiselle toiminnanalalle.
Voisi sanoa muiden toiminnanalojen olevan "mulla töissä". Toki
mihinkään uuvuttavaan muiden hommien näätimiseen en tule lähtemään enkä pyrkiä
muutokseen ulkoapäin, vaan pyrin saamaan kaikkia näkemään etuja joita
saavutetaan partiokasvatuksen aktiivisemmalla huomioonottamisella sekä
tarjoamaan siihen avuksi resursseja.
Toki myös oma
pää pitää olla puhtaana partiokasvatuksen saralla. Ohjelmatoiminnan osalta tämä
tarkoittaa termistä ”Ohjelma” luopumista. Se sisältää jo lähtökohtaisesti
oletuksen, että lasten ja nuorten toiminta on jotain erikseen järjestettävää,
jolla pahimmillaan vain pidetään heidät kiireisinä jotta selvitään tästä
koloillasta/viikonlopusta/leiripäivästä/aikuiset pääsevät tekemään sitä mitä
tulivat leirille tekemään. Jotta tässä ei tapahtuisi mitään kontekstista irrotuksia,
selvennän aikuisen roolin tässä kohtaa: Aikuisen tehtävänä partiossa on toimia
lasten ja nuorten toiminnan mahdollistajana. Tämä lause sisältää kuitenkin
oletuksen, että partiossa edetään AINA lasten ja nuorten toiminnan ehdoilla.
Aikuisen etu ei saa siis mennä lapsen ja nuoren kasvun toteutumisen edelle.
Virtaviivaistamalla nykyisen ohjelmatoiminnanalan kasvatustoiminnanalaksi,
muodostamme selkeämmän toimintakentän koko partiokasvatuksen toteutumiselle.
2.
Toiminnanalan järjestäytyminen
Mikäli minut
valitaan ohjelmatoiminnanalaa luotsaamaan, saan ryhtyä siihen siltä kannalta
onnellisessa asemassa että se on täynnä motivoituneita ihmisiä jotka onnekseni
jakavat pitkälti samoja ajatuksia partiokasvatuksesta kuin minäkin. Tällä
hetkellä resurssit ovat jaettuna nähdäkseni aika teennäiseen kahtiajakoon Ohvan
ja Pohken välille, jotka kuitenkin käsittelevät usein asioita ristiin ja
törmäävät tilanteisiin joissa heille suunnattu asia vaatisi toisen
osallistumista päätöksentekoon. Tehtävien jakautuminen on myös yksi merkittävä
tekijä siinä, miksi Suomen partiolaisten hallituksen ohjelmatoiminnanalasta
vastaavan jäsenen pesti on suorastaan epäinhimillinen. Ketä voidaan
vapaaehtoisesti edellyttää johtamaan yhtä valiokuntaa (Ohva), yhtä toimikuntaa
(Pohke), osallistumaan hallitustyöskentelyyn täysipainoisesti ja vastaamaan keskusjärjestön
suurista projekteista (esim. seuraava suurleiri)?
Kasvatusvaliokunnassa
yhdistyisivät Ohvan ja Pohken tehtävät siltä osin kuin niitä on asiakkaan
(piiri, yksittäinen partiolainen) kannalta perusteltua säilyttää
keskusjärjestötason toiminnassa. Pohke on jo tehnyt loistavan sisäisen
työnjakonsa ja Ohvan osalta luopuisin hyvinkin teennäisestä ikäkausittaisesta
tehtävänjaosta. Teennäinen se on siltä osin että ikäkausijohtajien pestit ovat
täysin erikokoisia. Säilyttäisin niistä vain vaeltajaohjemajohtajan pestin,
sillä vaeltajat ovat ikäkausi, jolla fokus on jo lähtökohtaisesti koko Suomen
laajuinen ja vahvasti kansainvälisesti suuntautuva - kansallinen vaeltajuuden
"omistajuus" on siis tarpeen. Kasvatusvaliokunnan pesteistä yksikään
tehtävä ei ole niin pieni ettei se olisi pestatun henkilön pääpesti partiossa,
eikä pesteissä ole myös enää niin selkeitä raja-aitoja vaan isompia
kokonaisuuksia otetaan haltuun verkostomaisesti enemmän tai vähemmän pysyvästi
muodostettavissa pienryhmissä tai pareittain kokoontuvissa yksiköissä, jotka
ottavat etenkin kasvatusvaliokunnan sidosryhmiltä ja ulkopuolelta tulevat uudet
tehtävät hoitaakseen, siirtääkseen ne joko a) kasvatusnäkökulman tuomisen
jälkeen toimeenpantavaksi toiselle toiminnanalalle b) piirien ohjelmaohjaajille
/ kasvatuksesta vastaavalle elimelle tuotuaan niihin keskusjärjestön näkökulman
c) pysyväksi osaksi kasvatustoiminnanalaa keskusjärjestössä d) hoitavat asian
"pois päiväjärjestyksestä" projektiluontoisesti. Tämä prosessi on jatkuvaa
ja koskee käytännössä kaikkia asioita joita ei ole valmiiksi suunniteltu olevan
osana keskusjärjestön kasvatustoimintaa.
3.
Toiminnanalan tehokkuus, ohjelmatapahtumat piireihin
Uuden
kasvatusvaliokunnan tehokas toiminta ja olennaisiin asioihin keskittyminen ovat
uskoakseni tie menestykseen. B-P spirit varjelkoon meitä mikromanagerointiin
suistumiselta! Jotkin toiminnot, joita on aiemmin pidetty keskusjärjestön
vastuulla, on "ulkoistettava" tehokkaan toiminnan nimissä. Nyt alan
varomaan sanojani, sillä asioita jollain tarkkuudella eriteltäessä on vaara
erään torstaisin keittomuodossa nautittavan palkokasvin ajautumisesta sille
kuulumattomaan paikkaan. Älä huoli, en minä vihaa juuri sinua, tai sinun
edustamaasi asiaa X. Haluan vain, että se hoidetaan vähintäänkin yhtä hyvin
kuin tähän asti ja keskusjärjestön kannalta tehokkaimmin, jotta siellä voi
keskittyä olennaisiin asioihin.
Keskusjärjestö
ei ole mikään ohjelmatoimisto. Oletukseni on, että kukaan ei päädy
keskusjärjestöpestiin koska siellä tehdään ohjelmatapahtumia. Ohjelmatapahtuma
on 7-22 -vuotiaille järjestettävä tapahtuma, joka tähtää tiettyihin nimettyihin
kasvatustavoitteisiin toteuttamalla partio-ohjelmaa tapahtumassa.
Keskusjärjestön järjestämä ohjelmatapahtuma on sellainen, johon piireillä tai
lippukunnilla ei ole resursseja tai osaamista järjestääkseen sellaisen
ohjelmatapahtuman, joka on tarpeellinen kyseessä olevan ikäkauden kasvun
toteutumiselle. Keskusjärjestön ohjelmatapahtumat tulisi lähtökohtaisesti olla
kokoluokaltaan sellaisia, että niillä saavutetaan merkittävä vaikutus
partiolaisen kasvuun kohti aktiivista ja itsenäiseen ajatteluun rohkaistua
yhteiskunnan jäsentä. Käytännössä tällaisia ohjelmatapahtumia ovat vain
suurleirit. Ne ovatkin keskusjärjestön kannalta tehokkaita tapoja vaikuttaa
koko Suomen partiokasvatukseen kertaheitolla.
Käytännössä
puhun nyt siis samoajien Explo-tapahtumasta, jolle haettaneen edelleen johtajaa
(tavoitteeni on ympätä se osaksi suurjuhlia), VaeltajaVisiosta ja
VaeltajaValtakunnasta. Kuten aiemmin mainitsin, vaeltajaikäkausi vaatii
kansallista haltuunottoa, mutta ohjelmatapahtumien kautta se toteutuu kovin
huonosti kunnes massat alkavat olla niissä niin suuria, etteivät piirit kykene
niitä järjestämään. Tällöinkin suosisin piirien yhteistyötä keskusjärjestön
järjestämisvastuun sijaan. Monet piirit järjestävät jo muutenkin
vaeltajatapahtumia vuosittain, mikäli halutaan yhdelle antaa jokin kansallinen
vaeltajasymboli ja sanoa "Tämä on nyt se Valtakunnallinen
Vaeltajatapahtuma" niin sitten voidaan toimia niin. Yksi kysymys jota
selvitämme varmasti, on että kuinka tarpeellista tällaisen tapahtuman järjestäminen
valtakunnallisesti ylipäänsä on? Tuoko valtakunnallisuus mukanaan jotain
kasvatuksellista jota ei saavuteta piiritasolla tai piirien yhteistyönä? Vai
onko se vain jotain joka on keksitty ohjelmauudistuksen aikana ja sen
perusteella lähdetty rakentamaan koko järjestelmää, pohtimatta alkuunkaan että
Miksi?
4. Jäykästä
ohjelmakäsityksestä joustavaan ja laadukkaaseen partiokasvatukseen
Olin itse
tekemässä ohjelmauudistusta, joten käsitellessäni seuraavassa ohjelmauudistusta
kyseessä on nähdäkseni kohtalaisen valistunut näkökulma ohjelmauudistuksen
tuomaan ohjelmakäsitykseen.
Ohjelmauudistusta
tahkottiin hyvällä draivilla eteenpäin ja varsin nopealla aikataululla.
Ikäkausiprojektiryhmät olivat erilaisin resurssein varustettuja, minun
edustamani ryhmä oli jatkuvasti hyvässä henkilöstömäärässä ja se näkyy myös
työn tuloksessa: Tarpojaohjelma on aktiviteettirikkain ja joskin myös
monimutkaisin kokonaisuus partio-ohjelmassa. Toiset ikäkaudet eivät olleet näin
suotuisassa asemassa ja joissakin kohtaa jouduttiin käyttämään oikopolkuja,
kuten päätöksessä jättää taitomerkit seikkailijaikäkauden käyttöön. Yhteistyö
ikäkausien välillä toimi aluksi ja paperilla hyvin, ja sanoisin että
matriisiorganisaatio onnistui luomaan sellaisen ohjelman kuin mitä varten se
oli rakennettu. Valitettavasti ohjelman yhtenäistäminen ja selkiyttäminen
jäivät varsin heikolle pohjalle. Sitä tarkoitusta palvelemassa olleet
ohjelmauudistuksen yhteiskokoukset kuluivat muihin asioihin, jotka sinänsä
olivat myös tärkeitä. On syytä muistaa kuinka mullistavasta askeleesta oli kyse
ja tekemistä riitti sen mukaisesti. Lopputuloksena oli melko epäyhtenäinen paketti,
joka kärsi valitettavasti keskittymiskyvyn tai tahtotilan herpaantumisesta
loppumetreillä ja viimeistely sekä jalkautus jäivät puolitiehen. Tuloksen voi käydä katsomassa osoitteessa ohjelma.partio.fi
Ohjelmauudistuksen
jälkeen (ja jo aikana sitä ennen, olihan tässä menty nk. perse edellä puuhun
kun ensin uudistettiin järjestön hallinto ja koulutusjärjestelmä, sitten vasta
itse päätuote (ohjelma) joka väistämättä joutui sopeutumaan aiempiin
päätöksiin) ohjelmatoiminnanalaa alettiin viedä vahvasti ja oikeutetusti kohti
ohjelmauudistuksen määrittämää mallia. Mutta onko se malli täydellinen, ja onko
se ainoa oikea? Mikä siitä mallista on niin luovuttamatonta, että ilman sitä ei
voida enää kutsu partiota partioksi? Sillä sitähän partio-ohjelma on. Ainoa
asia joka erottaa meidät mistä tahansa muusta lasten ja nuorten toiminnasta
löytyy partiokasvatuksen kontekstista.
Uskallan tehdä
sen rohkean tempun, että luopuisimme yhdestä ohjelmamallista, jonka perusteella
partio näyttäytyy. On kliseistä tavoitella sitä, että partion laatulupaus pitää
koko maassa kun meillä ei ole mitään laatua eikä keinoa seurata laadun
toteutumista. Käytännössä lippukunnissa tehdään niin kuin parhaaksi nähdään ja
hyvä niin. Keskusjärjetön tulee voida asettaa rajat minkä mukaan toimintaa voi
kutsu laadukkaaksi partiotoiminnaksi eikä vain joksikin huivikaulaisten
ihmisten metsässäjuoksenteluksi. Tämä ei tarkoita ettei keskusjärjestöllä olisi
edelleen Johtajankansion tapaista joka kolon nurkasta löytyvää referenssiopusta
ja esimerkkiä siitä, millaisia aktiviteetteja tekemällä taatusti
kasvatustavoitteet toteutuvat, se on jatkossakin yksi keskusjärjestön
tuottamista tuotteista.
Se mitä
haluaisin nähdä tapahtuvan, on kaikkien niiden lippukuntien hyvien
aktiviteettien ja viisaiden partiojohtajien hienojen ideoiden kerääminen yhteen
paikkaan kaikkien käytettäväksi. Todellisesti avoimelle ohjelmapankille on
todellinen tarve. Hyvät aktiviteetti-ideat tulisi voida laittaa muidenkin nähtäville
keskusjärjestön ylläpitämän palveluun. Muut käyttäjät arvioisivat
ohjelmapankkiin syötettyä aktiviteettia, kehittäisivät sitä paremmaksi ja
toivottavasti aktiviteettivirta olisi niin vuolas että ohjelmapankkia
moderoimaan tarvittaisiin yhden työntekijän täysi työpanos. Työntekijän tehtävä
olisi arvioida aktiviteetteja kasvatustavoitteiden ja partiomenetelemän
toteutumisen pohjalta. Näillä tiedoilla toteutuisi minun jo
vartionjohtaja-ajoillani syntynyt unelma: Palvelussa saisi luotua valmiin
syksyn/kevään toimintasuunnitelman syöttämällä sinne tietynlaisia painotuksia
kasvatustavoitteille ja partiomenetelmän osille - kuitenkin siten että pitkällä
juoksulla kaikkien osien pitää toteutua. Tässä kohtaa on helppo päästää mopo
karkaamaan käsistä ja miettiä mitä kaikkea voisikaan saavuttaa toimivan
ohjelmapankin ja jäsenrekisterin integraatiolla: Virtuaalinen
suoritusmerkkikokoelma, aktiviteettien suoritusohjeet vartionjohtajan
älypuhelimeen, retkille ilmoittautumiset älypuhelimella.. mahdollisuudet ovat
käytännössä loputtomat!
Palatakseni
vielä toiminnan laatuun: Sitä seurataan lippukuntien laatukriteereillä jotka
perustuvat partiokasvatuksen osalta partiomenetelmän ja kasvatustavoitteiden
toteutumiseen sekä joihinkin tiettyihin ohjelman toteutumiseen liittyviin
käytäntöihin, jotka katsotaan oleellisiksi partiokasvatuksen kannalta mutta
eivät sisälly partiomenetelmään. Tällaisia olisivat esimerkiksi
vartionjohtajien ikävaatimusten noudattaminen ja vaeltajien
vaelluskartan/vastaavan teko. Seuranta tapahtuu pääasiassa vartionjohtajan tai
aikuisen jäsenrekisteri/ohjelmapankki-järjestelmään syöttämien tietojen
perusteella, mutta oleellinen tekijä olisi myös alueellinen ohjelmaohjaaja. Oi
kyllä, mielestäni aluetyö tulisi nykymuodossaan lakkauttaa ja siirtää resurssit
osaksi kasvatustoiminnanalaa ja koulutus-, kohta aikuistoiminnanalaa. Muilla
toiminnanaloilla olisi sitten muita kriteerejä, joiden toteutuessa lippukunta
voisi saada LaatuLippukunta (R) -tunnustuksen!
Siinä
pääpiirteittäin näkemykseni siitä, millaista kasvatustoiminnanalan pitäisi
olla. Kuinka realistisia jotkut näkemykset ovat, sen aika näyttää. Ei yksikään
tätä maailmaa muuttanut johtaja ole ollut visioissaan vallitsevan tilanteen
orja, enkä sitä ole minäkään.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)