Pari sanaa kehittyneestä toiminnanalasta
Ajat muuttuvat ja partio-organisaatiotkin kehittyvät. Ohjelmatoiminnanala jää toivottavasti historiaan ja meille syntyy kasvatustoiminnanala, jota johtaa partiokasvatusvaliokunta. Nostamalla partiokasvatus, jonka osa ohjelma on, toiminnanalan keskeiseksi tehtäväksi ja päätöksenteon kohteeksi saadaan lukuisia hyötyjä joita aiempi pelkän ohjelman johtaminen ei antanut:- Partio-ohjelma pysyy edelleen keskiössä, mutta nyt ohjelmaa johdetaan jatkuvan kehityksen kautta
- ohjelman kehityksen portaat aktiivisessa käytössä
- piirit voivat toteuttaa yksin tai yhdessä materiaali- ja ohjelmankehitysprojekteja, joiden tuotokset päätyvät partio-ohjelmaan
- Piirejä tuetaan yksilöinä, omien tarpeidensa mukaisesti ja vahvuuksia esiintuoden.
- Huom! Piireissä voidaan puhua edelleen ohjelmatoiminnasta, sillä piirien päätehtävä on tuottaa ohjelmaan perustuvia palveluja lippukunnille. Kasvatusosaaminen tulee lippukuntiin pääasiassa koulutusjärjestelmän kautta.
- Tieto käyttöön ohjelman, piirien toiminnan ja toiminnanalan kehittämisessä
- oma tiedonkeruu, tietotuotteet, tutkimustieto partiosta ja sen ulkopuolelta
Piirien tuesta vastaa erillinen ryhmänsä, joka tehtäviltään lähentelee nykyistä ohjelmavaliokuntaa. Ryhmän tehtävänä on tuottaa piireihin jokaisen piirin tarpeisiin räätälöityä tukea. Piirien tai keskusjärjestön tuottamia ohjelmankehitysprojekteja hallitaan prosessien kautta. Jokaisen ohjelma- tai partiokasvatuksen kehitysprojektin lopputulos näkyy partio-ohjelmassa tai sen välittömissä tukimateriaaleissa.
Och samma på kuva
Kuva toivottavasti kertoo hieman tehokkaammin sitä, mistä on kyse. Karsastan hierarkiaa, mutta kun sitä on hieman oltava, niin aloitetaan ylhäältä. SPH eli Suomen Partiolaisten hallitus johtaa järjestöä strategian määrittämään suuntaan. Kasvatustoiminnanalana puheenjohtajisto, joka on tässä kuvattu sinisenä soikiona valiokunnan sisällä käsittää M niinkuin ministerin, joka tässäkin puhua plätkyttää näitä juttuja. Ministerin tehtävänä on johtaa toiminnanalaa. KP eli kasvatuspäällikkö on keskusjärjestön johtoryhmätason työntekijä, joka tuo oman asiantuntemuksensa ohella runsaasti toiminnanalasiiloja rikkovaa katsantokantaa toimnnanalan johtamiseen. PJ eli partiokasvatusvaliokunnan puheenjohtaja johtaa itse valiokuntaa.
Piirien tuesta vastaa erillinen ryhmänsä, jonka tukena on KK eli kasvatuskoordinaattori. Työntekijätuki on tarpeen laaja-alaisella ohjelmakentällä, jossa piiri/A-jäsentoimijoita on kymmenkunta erilaista. Piirien tukea toteutetaan erillisen mallin mukaisesti, joka perustuu Opus-projektin määrittelemiin (lippukuntien tarvitseman tuen määrittely) sekä OhVan tehtävistä nouseviin funktioihin. Tämä malli, tai pikeminkin viitekehys antaa työkalun jolla jokaisen piirin ja FiSScenin ohjelmatoimintaa voidaan kehittää paremmin lippukuntia tukevaksi. Piirien tuesta vastaavassa ryhmässä on edelleen tarkoitus pitää kansallista koordinatiota vanhempien ikäkausien sekä keskusjärjestölle mielekkäiden ja vakiintuneiden toimintojen, eli kisatoiminnan, meripartion ja erä- ja luontokasvatuksen osaamista.
Piirien tuen ja valiokunnan rajapinnasta löytyy konkreettisia tapahtumia, joissa toiminnanalan tehtävät luodaan käytäntöön. Piirien ohjelmatoimijoille suunnattu ohjelmaseminaari (ent. ohjelmaohjaajatapaaminen) ja kaikille suunnattu kasvatusseminaari luovat yhteisiä keskustelufoorumeita uusille ideoille ja innovaatioille. Nämä onnistuvat murtamalla toiminnanalasiiloja ja luomalla piirien välistä yhteistyötä. Laajennettu valiokunta pysyy edelleen hallinnollisena päätöselimenä, jolla on myös oleellinen roolinsa piirien keskinäisenä foorumina.
Kuvion kolmas pallura, epämääräinen "kehitystyökalu" on enemmänkin virtuaalinen rypäs eri vaiheissa olevia kasvatus-, ohjelma- tai materiaalinkehitysprojekteja, joita hallitaan ja tuetaan projektiprosessin avulla. Toteutettavat projektit seuraavat valiokunnan jäseninä olevien ohjelmakehitysjohtajien määrittämää sykliä, joka on itseasiassa aivan oma erinomaisen nerokas kokonaisuutensa, josta on kerrottu lisää täällä. Tiivistäen kyseessä on siitä, että partio-ohjelman materiaalit tai partio-ohjelman osat (esim. aktiviteetit, ROK-kurssi, erätaidot) kehittyvät nyt piirien aloitteista ja piirien tekemänä, mutta jokaisen projektin kohteena on kaikille yhteinen partio-ohjelma. Tällöin kunkin piirin sekä keskusjärjestön tekemä ohjelmankehitys ja uudet ideat tulevat kaikille suomalaisille partiolaisille käyttöön.
Viimeisenä, mutta keskeisimpänä asiana tälle kaikelle on partiotiedon kokonaisuus. Meidän on ryhdyttävä kehittämään toimintaamme järjestelmällisemmin ja tietoon perustuen. Tietojohtamisen käyttöönotto auttaa varmasti koko toiminnanalaa sekä kaikkia piirejä ja FiSSceniä. Tietoa partiosta on tarjolla rutkasti: Dataa tulee vuosiselosteista ja lippukunnanjohtajabarometrista, tilastoista ja tietenkin partiota koskevista sekä koskemattomista tieteellisistä tutkimuksista. Tämä kaikki on saatava aktiiviseen hyötykäyttöön.
Mitä seuraavaksi?
Sen osalta haluaisin heittää pallon sinulle. Meillä on selkeä visio, hyvä rakenne, motivoituneita tekijöitä ja enenevässä määrin resursseja käytössä. Ohjelma.partio.fi uudistuu ensi vuonna ja se avaa täysin uudenlaisen mahdollisuuksien maailman, jollaista on tässäkin blogitekstissä vihjailtu. Nyt tarvitaan tekijöitä. Löikö jokin osa-alue kipinää sinun tuluksissasi? Tiedätkö jonkun joka olisi kuin tehty osaksi kasvatustoiminnanalaa tai vaikkapa verkostopestiin (etäjäsen, jota konsultoidaan)? Käy täällä ilmiantamassa itsesi tai ystäväsi. Kaikkia tarvitaan, kiitos kun annat aikaasi ja lähetät meille nimen tai kaks'!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti