Tervetuloa hallitsemaan!

Ajankohtaista suomalaisesta partiosta ja sen ytimestä, partiokasvatuksesta.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Yksinäinen aikuinen

Partiojohtaja! Oletko yksinäinen? Onko vaikea keskustella pestissäsi kohtaamistasi ongelmista? Eikö aika riitä? Onko pestisi liian epämääräinen? Älä huoli, nyt siihen on ratkaisu!

Olen viime aikoina vakavasti pohtinut asettumista ehdolle Suomen Partiolaisten hallitukseen. Tätä tekstiä kirjoittaessani Suomen Partiolaisten ylin päättävä elin, kunnianarvoisa Partioneuvosto kokoontuu Rantapuisto-nimisessä 90-luvun lamaa edeltävää loistokkuutta uhkuvassa kokoushotellissa. Asialistalla on kunnianarvoisan koulutusministeri Hilanderin eroanomus ja mikäli hänelle ero myönnetään niin saatanpa asettua ehdolle kyseiseen luottamustehtävään.

Mikäli minut valitaan, niin on hyvä jo tässä vaiheessa tehdä selväksi mitä tulen ajamaan läpi mikäli asetun ehdolle ja mikäli valinta osuu minuun. Tiivistettynä se löytyy tästä:



Huomasithan, että siellä oli pari provokatiivista koukkua jotka kieli poskessa kirjoitin. En oikeasti halua koulutuksesta eroon ja Johtamisakatemia on amerikkalaisittain ilmaistuna "long shot". Ne on kuitenkin siellä herättämässä keskustelua ja tunteita. Uskon kuitenkin vakaasti että nykymallisesta koulutuksesta on päästävä eroon, meidän on tuettava meitä aikuisia muutenkin kuin kouluttamalla heitä... meitä.

Päälinjauksinani esitän, ja näistä myöhemmin tarkemmin bloggaan:
  1. Vaeltajaikäkauden ja aikuisuuden välisen tiukan rajan hälventäminen. Esitän konkreettisiksi keinoiksi aikuisuuden ehdottoman ikärajan siirtoa 25-vuotiaaksi ja "partiojohtamisen polun" rakentamista vaeltajaikäkauden sisään. Tälle polulle vaeltaja voi siirtyä kun hän kokee olevansa siihen valmis ja hyväksyy että sen päädyssä odottaa aikuisen rooli partiossa - partiokasvatuksen kohteesta mahdollistajaksi siirtyminen. 
  2. Koulutusvaliokunnan toiminnan keskittämistä laajasti aikuisresurssien hallinnaksi, tämä on ollut suuntaus niin kansainvälisellä kuin kansallisella tasolla suomalaisen partiokentän ulkopuolella. Koulutus pysyy edelleen osana uuden aikuisresurssivaliokunnan (nimikilpailu aukeaa nyt!) toimintaa, mutta se on vain osa neljästä toiminnosta eikä toiminnan itse tarkoitus.

Tässä ajatuksiani. Kommentointi on erittäin toivottavaa, koska Groucho Marxia mukaillen: Jos ette pidä niistä niin minulla on toisia. Eipä tullut vielä tällä kertaa tiukkaa hallintotieteellisä ruodintaa, tämän ajatuksen pohjatyö tehtiin vuosien vierestäseuraamisella ja viime viikkojen aktiivisella keskustelulla minun nähdäkseni viisaiden partiojohtajien kanssa.

1 kommentti: