Tervetuloa hallitsemaan!

Ajankohtaista suomalaisesta partiosta ja sen ytimestä, partiokasvatuksesta.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Suuria asioita, pieniä askelia

Minulla oli ongelma, jota kuvasin sanoin "ei ole aikaa mihinkään bloggaamiseen, kun..." Onneksi koin valaistumisen. Bloggaaminen, tai ehkä pikeminkin asioista viestiminen on juuri se mihin johtajalla pitäisi olla aikaa. Käytännön johtamistyön jouhevoittamisen kannalta kaikki paitsi tiedon siirtäminen mahdollisimman suurelle joukolle on turhaa. Siksipä pyrinkin aktivoitumaan blogistina. Nyt paneudun hetkeksi kenties vuoden hektisimmän partioviikonlopun esivalmisteluihin.

Explo '13 tulee olemaan jotain aivan uniikkia

Olen seurannut Explon etenemistä lähietäisyydeltä. Toiminnanalan johtajaparini Lotte on hyvin kädet savessa Explon tekemisessä ja olen hyvin tyytyväinen siitä, että meillä on keskusjärjestössä luottiksia jotka eivät vain puhu ja pohdi, vaan myös tekevät. Ja oi miten he tekevätkään! Lotte ja tietenkin Explon johtaja Poppis ovat loihtineet ydinryhmänsä kanssa Riihimäelle samoajatapahtuman, jonne on ilmoittautunut 1100 samoajaa. Siis tuhatsata! Suomen n. viidestätuhannesta! Tein eilen Explon kännykkäapplikaatiota ja lukiessani läpi ohjelman, kaikkien Explon aikana tehtävien ativiteettien kuvaukset ja pientä esihehkutusta ei yksistä vaan kaksista bileistä, niin iski pieni kateus. Ollapa samoaja! Onneksi tämä aikuisuuskin on kivaa.

Explo tulee olemaan onnistunut tapahtuma, sen näkee jo nyt. Sen lisäksi Explo tulee olemaan rajapylväs, uskon vakaasti että vuosien päästä voidaan osoittaa sormella se hetki, kun tapahtui käänne suomalaisessa samoajatoiminnassa. Johtuiko se siitä, että ohjelmauudistuksen käyttöönoton myötä meillä on lopultakin sellaiset määrät samoajia jotka haluavat olla samoajia, vai siitä että Explo oli niin hiton hyvä tapahtuma, ei varmaan päästä koskaan varmuuteen. Siitä olen varma, että ensi viikonloppuna se hetki on käsillä. Keskusjärjestö käynnistää Explon jälkimainingeissa samoajaohjelmaa kehittävän projektin. Olemme saaneet paljon palautetta aktiviteeteista, piirit ovat kehittäneet ROK-koulutusta paremmaksi oma-aloitteisesti ja Explon myötä kohderyhmäkin osaa kaivata tietynlaista toimintaa. Saanen muistuttaa että partio-ohjelmasta palautetta otetaan vastaan 365 päivää vuodessa ja 24/7 osoitteessa ohjelmapalaute@partio.fi :)

Päivän hyvä työ tekee hyvää toiselle ja sinulle

Mummo kadun yli lienee stereotyyppisin. Voi se olla paljon muutakin. Pidä ovea auki toiselle, haravoi isoäitisi piha lehdistä, vie pullot kauppaan ja laita kuitti lahjoituslootaan. Hyvin pieniä tekoja, joita jokainen meistä voi tehdä. Mitä jos jokainen partiolainen tekisi joka päivä yhden hyvän työn? Jokainen partiolainen sitoutuisi siihen, että kerran päivässä hän tekee sen pienen teon, josta jollekin muulle tulee hyvä mieli. Toki näinhän pitäisi jo tapahtua muutenkin, mutta ajatellaan hetki ihannemaailmaa. 40 miljoonaa partiolaista maailmassa. 40 miljoonaa hyvää tekoa päivässä. Viikossa 280 miljoonaa tekoa. Kuukaudessa 1,2 miljardia hyvää tekoa. Vuodessa 14,6 miljardia hyvää tekoa. Kaksi per maapallon asukas. Joko sillä määrällä maailma muuttuu paremmaksi? Muistatko milloin sinulle tehtiin jotain hyvää tai näit jonkun tekemässä jotain hyvää? Miten se vaikutti sinuun, syttyikö sinussakin halu toimia samoin? Väitän, että tuo 14,6 miljardia on pieni luku verrattuna siihen, millaiseen hyvän kierteeseen partio voi halutessaan sysätä.


Messengers of Peace ei ole mitään uutta, erilaista tai ihmeellistä. Se on aloite, jonka puitteissa pyritään lisäämään partiolaisten jatkuvasti tekeviä hyviä töitä siten, että niistä kerrotaan myös muille partiolaisille. Scout.org uudistui tässä kuussa ja sen keskeisenä osana on ihan normaalien partiolaisten, eli sinun ja minun sinne laittamat kuvat, videot ja tekstit päivän hyvistä töistä. Messengers of Peacen tavoitteena ei ole sen vähempää kuin Baden-Powellin partioliikkeelle asettama tavoite: Maailmanrauha. Rauha on muutakin kuin sodan poissaoloa. Rauha on ihmisten välistä ystävyyttä, hyväksymistä, vuorovaikutusta. Rauha on luonnon ja eläinten suojelua. Rauha on perheessä, kotona, mielessä. Kukin meistä määrittelee oman rauhansa, ja Messengers of Peace kannustaa meitä partiolaisia siihen.

Viikonloppuna järjestämme MoP-koulutuksen Explon kanssa samassa paikassa. Siitä tulee hieno kokemus meille kaikille. Ensi vuoden ohjelmapainotus on Kuulun maailmalle ja se tulee tuomaan kansainvälisyyden lippukuntien sekä piirien arkitoimintaan. Kansainvälisyyskasvatukseen MoP on loistava työkalu, ja siksi haluamme jo nyt kouluttaa osaajia käyttämään olemassa olevia työkaluja sekä edistämään partion keskeistä viestiä ihmisten välisestä rauhallisesta yhteiselosta.

Laajennetut valiokunnat

Lauantai menee laajennetuissa. Suurimmat jutut toiminnanalan kehittymisen osalta olen kuvannut viime blogitekstissäni. Tämän lisäksi pyöräytellään suomalaisen partion seuraavaa strategiaa ja kaikkea muuta aina Talvi-SM-kisojen uudistuksista Satahangan loppuraporttiin. Elämme siis jännittäviä aikoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti