Tervetuloa hallitsemaan!

Ajankohtaista suomalaisesta partiosta ja sen ytimestä, partiokasvatuksesta.

perjantai 1. marraskuuta 2013

Suurleiri 2016:n johtajaparin rekrytointiprosessi

Toukokuu

Hallitus nimeää Suurleiri 2016:n ohjausryhmän: Marjukka Aaltonen, Fatbardhe Hetemaj, Viljami Hätönen (pj), Katleena Kortesuo, Lotte Malkakorpi, Timo Sinivuori, Emma Storbacka ja Kalle Virtanen. Suurleirin ohjausryhmän ensimmäinen päätehtävä on löytää projektille johtajat.

Kesä-heinäkuu

Ohjausryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran ja aloittaa valmistelut rekrytointi-ilmoituksen tekemiseksi. Ohjausryhmä asettaa avoimuuden ja parhaiden leirinjohtajien valitsemisen tavoitteekseen. Ohjausryhmä työskentelee tiiviisti Google Drivessa, sähköpostitse ja Facebookryhmässään.

Elokuu

Rekrytointi-ilmoitus valmistuu ja se julkaistaan digitaalisissa partiomedioissa sekä erilaisissa uutiskirjeissä. 17 nimeä ilmoitetaan määräaikaan mennessä. Nimien julkistajien kesken arvottiin huikea partiotuotepaketti, tällä kertaa arpaonni suosi Matias Salmista PäPasta! Onneksi olkoon!

Syyskuu

Syyskuun ensimmäiseen päivään mennessä ohjausryhmällä on edessään positiivinen ongelma. 17 ilmiannetusta nimestä peräti 10 on ilmaissut suostumuksensa olla prosessissa mukana. Ohjausryhmä kokoontuu pohtimaan seuraavia askeleita. Tässä kohtaa tein ohjausryhmän puheenjohtajana virheen, joka kostautui myöhemmin. Suurleiriprosessin etenemiselle oli sovittu aikataulu helmikuun Partioneuvostossa, josta aivan suotta pidin kynsin ja hampain kiinni. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt tutkia sitä jo hyvissä ajoin ja luoda pitkä aikajana, johon asettaa ohjausryhmän eri vaiheet. Viimeistään silloin olisi pitänyt huomata että huolella suoritettava rekrytointiprosessi ja Partioneuvostoon III/13 (marraskuussa) tuotavat leirin lopulliset tavoitteet on mahdoton yhtälö, mikäli halutaan että leirinjohtajat ovat niitä tavoitteita tekemässä.

Myöhemmin päätimme, että tavoitteet siirtyvät Partioneuvostoon I/14. Tämä päätös olisi pitänyt tehdä jo ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa. Palatakseni kronologiaan, tässä kohtaa tapahtui prosessin ikävin asia, joka siis johtui edellä kerrotusta virheestäni. Ilmoitimme päivämäärän ehdokkaille ja emme olleet edes harkinneet etäosallistumisen mahdollisuutta. Kiireen tunne sai minut takertumaan ohjausryhmän tavoitteeseen löytää parhaat leirinjohtajat, enkä nähnyt miten se voisi onnistua muutoin kuin saamalla kaikki samaan paikaan ja samaan aikaan mahdollisimman objektiivista arviota varten. Tämä johti valitettavasti siihen, että kaksi hakijaa jättäytyi pois prosessista. Tässä kohtaa ohjausryhmä otti pikakokouksen ja huomasin päätökseni typeryyden. Korjasimme tilanteen mahdollistamalla etäosallistumisen, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Molemmille henkilöille on selostettu tapahtunut, ja voin vakuuttaa että suurin syy tälle oppimiskokemukselle löytyy itseluodusta kiireen tunteesta ja halusta asettaa hakijat samalle viivalle.

Ennen haastattelutilaisuutta hakijoiden tuli vielä täyttää kyselylomake, jossa kysyimme alustavasti heidän näkeymyksiään suurleirin järjestämisestä. Kysymyslomake löytyy täältä. Tämän lisäksi haastatteluun kutsutut täyttivät kyselyn DiSC-personaalisuusprofiilin luomiseksi, minkä avulla pystyimme saamaan ulkopuolisen arvion kunkin henkilön luontaisesta käyttäytymisestä ja antamaan meille mallin jonka pohjalta pystymme avaamaan keskustelua nyt valitun johtajaparin välille. DiSC-profiilia ei käytetty missään vaiheessa karsivana tekijänä, vaan sen kautta saatiin yhden henkilöarvioinnin ammattilaisen näkemys hakijoihin. Tämän lisäksi hakijat saivat itsestään persoonallisuusprofiilin, josta toivoimme olevan hyötyä heidän kehittymiselleen, jatkoivat he partiopolkuaan suurleirin parissa tai ei.

Syyskuun loppupuolella suoritimme lopulta haastattelutilaisuuden, johon jäljellä olevasta kahdeksasta henkilöstä kuusi osallistui. Kaksi oli jättäytynyt pois prosessista, mm. muuttuneen työtilanteen vuoksi. Haastattelutilanteeseen tullessa olimme pisteyttäneet aiemmin kerätyt kirjalliset vastaukset. Pisteytettäviä otsikoita olivat mm. Laaja-alainen projektikokemus, Johtamiskokemus, Visio leirille, Motivaatio - onko ehdokkaalla palavaa intoa tehdä juuri tätä projektia? ja Partiokasvatuksen kokonaisuuden ymmärtäminen. Haastattelutilanne sisälsi yksilöosion, jossa haastateltavilta kysyttiin yhteisiä sekä juuri heille esitettäviä kysymyksiä ja case-tapauksia sekä yhteisen osion, jossa tarkkailtiin kaikkien kykyä toimia ryhmässä sekä suhtautumista muuttuviin tilanteisiin.

Haastattelutilaisuuden jälkeen ohjausryhmä päätti jatkaa prosessia neljän hakijan kanssa. Puheenjohtajan ikävänä tehtävänä oli soittaa kaikki haastatellut läpi, ja ymmärrettävästi pettymyksen tuottamiselta ei voinut välttyä. Ennen syyskuun loppua yksi neljästä ehdokkaasta kävi vielä lopullista pohdintaa itsensä kanssa, ja tuli siihen tulokseen että suurleirin johtajuus ei ole pesti häntä varten.

Lokakuu

Lokakuuhun suunnatessa jäljellä oli kolme hakijaa. Koska ensimmäinen haastattelukierros ei ollut tuonut meille tarpeeksi tietoa päätöstä varten, päätimme haastatella vielä toisen kierroksen jotta saisimme lopullisen leirinjohtajaparin selville. Pimeänä lokakuun iltana Helsinki-Vantaan lentoasemalla pidetyssä haastattelussa toivoimme tehtävämme helpottuvan toisen haastattelukierroksen myötä. Kuinka väärässä olimmekaan. Päätös oli entistä vaikeampi, mutta lähenevä Suomen Partiolaisten hallituksen työvaliokunnan aineistopäivämäärä toimi riittävänä motivaattorina ja saimme tehtyä lopullisen valinnan. Vielä kerran minun piti soittaa yksi puhelu huonoja uutisia, ja kaksi hyviä uutisia. Leirinjohtajapari oli valittu, ohjausryhmä esitti yksimielisesti SP:n hallitukselle leirinjohtajapariksi kaksikkoa Heikki Otsolampi ja Jaakko Piitulainen. Eilisessä kokouksessaan hallitus nimitti heidät tehtäväänsä. Rekrytointiprosessi on päättynyt.

Kiitokset

Kaikille prosessissa mukana olleille ehdokkaille. Vaatii suunnatonta rohkeutta ryhtyä vapaaehtoisesti prosessiin, jossa sinua verrataan toisiin henkilöihin ja saatetaan todeta että et ole se mitä nyt etsitään. Ehdokkaat antoivat omaa aikaansa ja toivon, että kaikki kokivat sitä annettua aikaa arvostetun. Toivon näkeväni kaikki ehdolla olleet jossain pestissä suurleirillä, sillä olette kaikki todella loistavia partiojohtajia!

Ohjausryhmälle erityisen suuri kiitos kaikesta siitä työstä jota teimme. Väitän meidän tehneen historiallisen hyvän, laajan ja avoimen rekrytointiprosessin, josta palkintona meillä on nyt valittuna paras leirinjohtajapari. Ohjausryhmästä haluan kiittää Emmaa hänen käsittämättömistä Googlen työkalujen käyttötaidoista, Marjukkaa hellistä ja ohjaavista sanoista, Lottea rehellisyydestä, Kallea siitä että hän piti suunsa kiinni oikeissa kohdissa, Fadea kaikesta positiivisuudesta, Skeittiä rautaisesta viestintäviilan käytöstä ja Timoa ammattimaisesta työotteesta. Mulla, tai oikeastaan meillä kaikilla suomalaisilla partiolaisilla on aivan paras suurleirin ohjausryhmä!

Kiitos myös Heikille ja Jaakolle siitä että olette ottaneet haasteen vastaan. Kiitos myös heitä tukeville kotijoukoille ja muille tahoille, sillä jos tämä projekti paljon antaa, niin kyllä se myös jonkin verran ottaa. Kuitenkin olen vakuuttunut että tällä joukolla me selviämme, tällä joukolla teemme historiaan sellaisen suurleirin jota tullaan muistelemaan ja josta voimme sanoa alkaneen uuden ajan suomalaisessa partiossa.

Leirin löydät Facebookista osoitteesta www.facebook.com/finnjamboree ja minut tavoitat kommenteissa alla tai mailitse viljami.hatonen ät partio.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti